Bursa Gabriela Tudor 2016

Bursa Gabriela Tudor 2016 – LIVIA PANCU

Livia Pancu

Bursa Gabriela Tudor în management cultural 2016 i-a fost acordată Liviei Pancu care trăiește și lucrează în Iași, în prezent co-director al tranzit.ro/Iași.

Livia a absolvit programul Curating Contemporary Art al Royal College of Art, Londra și în prezent curatoriază programul tranzit.ro/ Iasi parte al tranzit.org (2012 – 2016). Din 2011 produce alături de Asociația 1+1 proiectul-arhivă: Situl Vertical, bazat pe cercetarea sa de doctorat: Situl Vertical: decorațiile socialiste și procesul de reabilitare termică a fațadelor de blocuri construite între 1950 și 1990. Între 2005 și 2007 a fost asistentă de proiect în cadrul proiectului cARTier, un proiect inițiat de către Asociația Vector și dezvoltat de către această cu sprijinul Programului Cultural Elvețian în România – Pro Helvetia/SDC. Cele citeva texte pe care le-a scris au apărut în The Long April Magazine (No.1) – Situl Vertical, publicat de către E-cart, Almost Institution în Self-Organised Subjects, editori:  Stine Hebert și directoarea Hordaland Art Centre – Anne Szefer Karlsen (2013) și Killing an Institution, în Context in Flux: Methodological Tools for Cultural Institutions in a Changing Cultural Landscape, eds. Pernila Glasser și Maria Andersson, The Swedish Exhibition Agency/Riksutställningar (2014). Livia Pancu este în continuare interesată de înțelegerea diferitelor mecanici instituționale ale organizațiilor dedicate artei contemporane (aproape instituții) în orașe care nu sunt capitale.

Am început să lucrez în câmpul artei contemporane, la Asociația Vector, în cadrul proiectului cARTier, încă din 2004, în poziția de membru al echipei de pictori ai primei fațade pictate pe blocurile de pe Esplanada Oancea, cartierul Tătărași, din Iași. În 2005 am reușit, după un interviu nereușit, să conving echipa proiectului că sunt Asistentul  care poate fi alături de proiect până la încheierea lui, în 2007. Astfel, am lucrat alături de Matei Bejenaru, Iulia Tencariu, Gențiana Baciu, Alexandru Bounegru, Vlad Morariu, Maria Bobei, Sorana Lupu, în Iași. Echipa noastră a fost coordonată de către Gabriela Tudor timp de 4 ani.  Unsprezece ani mai târziu, această bursă înseamnă pentru mine încă un sprijin semnificativ primit din partea scenei independente din România, pe care îl voi folosi exclusiv pentru dezvoltarea profesională proprie, o experiență cu care mă întâlnesc pentru prima dată și pentru care mulțumesc Fundației Gabriela Tudor. (Livia Pancu, 18 iulie 2016)

Juriul de selectie, format din Aurora Kiraly (artist vizual și curator), Vlad Tudor (președintele fundației Gabriela Tudor) și Cosmin Manolescu (artist și manager cultural), a avut dificila sarcina de a alege bursierul 2016 dintr-un număr de 15 dosare de candidatură depuse de manageri culturali din 8 orașe din țară. Bursa Gabriela Tudor 2016 în valoare de 2000 Euro va fi oferită pentru realizarea unor călătorii  profesionale ce vor fi efectuate de Livia Pancu în Asia și America de Nord in 2016.

 

Advertisements